Окръжна прокуратура – Благоевград започва разследване за извършени длъжностни престъпления в Югозападния

...
Окръжна прокуратура – Благоевград започва разследване за извършени длъжностни престъпления в Югозападния
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва корупционни практики в Югозападния университет в Благоевград

Окръжна прокуратура – Благоевград стартира следствие за извършени длъжностни престъпления в Югозападния университет „ Неофит Рилски “.
Решението идва след инспекция на наблюдаващия прокурор  във връзка изявления в медии относно корупционни практики в образователното заведение.
През януари МОН разгласи, че огромна част от образователната документи в Правно-историческия факултет на Югозападния университет се води непрецизно, неточно, позволени са редица механически неточности, поправки на заглавия на дисциплини, неточности в хорариума, както в ECTS заемите по обособените дисциплини. Данните излязоха нескрито след инспекция, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.
А мотив за нея станаха сигнали за непозволено нанесени оценки на студенти без да са положени изпити. От тестваните основни книги по специалността „ Право “ с всички студенти–редовно образование, записани от 2015 година до 2018 година, комисията установи 80 случая на нарушения на Закона за висшето обучение и на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “.
Ръководството на висшето образователно заведение опроверга информацията.
Сега от прокуратурата показват, че има задоволително данни за закононарушение от общ темперамент, а въпреки това са задоволително данните, съдържащите се в материалите по преписката – отчет на Министерството на образованието и науката, писмени пояснения и тъжба, сочещи за вероятно осъществено незаконно действие.
В интервала 2015 - 2022 година от длъжностно лице/лица от Югозападния университет „ Неофит Рилски “ били нарушени и/или не изпълнени служебни отговорности и/или превишена властта или правата. Деянията са осъществени за набиране на полза или причиняване на щета, от което са могли да настъпят немаловажни последствия, изясняват от окръжното обвиняване в Благоевград.
Разследването е предоставено на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР